småbruk.se

Biodling med topplistkupa

4 455,00 kr4 950,00 kr

Är du nybörjare och/eller nyfiken på hur biodling med horisontella topplistkupor går till? Enkel biodling mer på binas villkor. Då är du välkommen till en heldag i detta ämne, både teori och praktik i bigård om vädret tillåter.
Du kan läsa mer på min blogg om detta sätt att hålla bin.

Antal lediga platser

Beskrivning

Datum: 27-28/6 och 15/8

Plats: Ragvaldstjärn 45, Gräsmark

Antal deltagare: 14st

 

Vägbeskrivning

 

Program:

Kursdag 1

  • Vad är bisamhället för en varelse? Grundläggande biologi om bisamhället.
  • Hur fungerar en topplistkupa och varför ser den ut som den gör?
  • Vad skall man tänka på vid placering av en kupa?
  • Vad skall man tänka på vid transport av bin.
  • Hur får man in bina i kupan och hur ser första sommarens skötsel ut av det nya samhället?
  • Är det möjligt gör vi en överföring av bin till en topplistkupa. Alternativt gör vi de skötselåtgärder som behövs vid tillfället.
  • Framför allt tittar vi på kakor och bin för att se vad som är vad.

Kursdag 2

  • Genomgång av hela det årliga skötselsystemet
  • Vinterbina
  • Invintringen
  • Vårfällan
  • Expansionsperioden
  • Den svärmförebyggande avläggaren
  • Tillåter vädret gör vi i första hand en avläggare i bigården alternativt någon skötselåtgärd lämplig för tidpunkten. Fortsätter att titta på bin och kakor för att känna igen vad som är vad.

Kursdag 3

  • Fördjupning och repetition av invintringen
  • Orientering om de vanligaste sjukdomarna, fördjupning om Amerikansk yngelröta och Varroa kvalster
  • Genomgång av aktuell sjukdomslagstiftning
  • Orientering om de vanligaste ekologiska metoderna att bekämpa Varroa
  • Mätning av varroamängden med skakburk
  • Tydlig och enkel beslutsmodell för om behandling skall ske eller ej
  • Vi tillverkar tymolpreparat och genomför behandling vid behov
  • Om tiden medger genomför vi invintringen och skördar eventuellt honung, vax och propolis

Vi bjuder på kaffe och te när ni kommer och till eftermiddagen.

OBS! Medtag lunch och eventuell fika.

Vi håller eldspisen  igång under lunchen. Där kan du laga mat över öppen eld på Muurikka och kraftigt grillgaller

Kursledare: Patrick Sellman

Boende: Gräsmarksgården, +46(0)56540095

Kostnad:  4950:- inkl moms via faktura eller kort. Tidiga anmälningar i september och oktober får 10% rabatt.

Kursen anordnas av: Ingmarie och Patrick Sellman, patrick.sellman@gmail.com , 0702178503

Vill du beställa utrustning så har jag tagit fram ett paket med lämplig utrustning tillsammans med Lp:s biodling.

Liknande produkter