småbruk.se

19 december 2009

Miljövänlig mat till jul

Årets stora mathelg är i antågande! Med den infinner sig ett gyllene tillfälle att göra skillnad för miljön utan att göra avkall på de goda smakerna och alla traditioner.

Det lagas mängder med mat och tråkigt nog kastas en hel del. I dessa dagar finns det inget mer traditionsfyllt än julmaten, men det går faktiskt att göra förändringar. Mycket av festmaten från förr var miljövänlig. Det användes råvaror från gårdarna i närheten och konstgödsel var inte att tala om.

Mitt budskap så här i decembertider blir att julbordet faktiskt kan vara både gott och miljövänligt.

Vad kan man göra för att dra sitt strå till stacken för ett miljövänligt julbord?

– Ät gräsbeteskött och mera grönt.

– Köp ekologiska råvaror.

– Hitta alternativ till riset.

– Ingen bottentrålad fisk.

– Släng mindre med mat.

Blir det inte dyrare med Krav och ekologiskt? Visst betalar man mer i butiken för dessa produkter, men man får så många andra fördelar på köpet. Det är en garanti för att råvarorna är bra ur många olika perspektiv.

Vad säger man till dem som bara måste äta lutfisk till julen? Visst ska du få äta lutfisk. Välj lutfisk av sej eftersom långa är en sårbar art. Servera den som en ensamrätt under någon av julens andra dagar så det inte blir för många rätter på julbordet.

Tänk så här när du ska planera och laga ditt miljövänligare julbord:

  • Välj i första hand säsongens grönsaker. De smakar bäst och finns för det mesta till ett bra pris.
  • Genom en ekologiskt produktion ökar mängden växter och djur i naturen.  Ekologisk odling behöver inte heller energikrävande konstgödsling.
  • En endaste portion ris bidrar till dubbelt så mycket utsläpp som en portion potatis. Andra bra alternativ är pasta, bulgur och matvete. Förr gjorde man julgröt på korngryn, kanske dags att prova igen.
  • Sill, strömming, abborre, gös och gädda är miljövänlig fisk. Låt de förstnämnda få en än mer framträdande roll på julbordet.
  • 20-30 % av vår svenska mat åker i soporna. Laga inte för mycket mat, det åker in och ut i  kylen och tillslut slänger man det.

Dela receptet